TUTORIAL BLOG : CARA LETAK LIKE BOX FACEBOOK

by 10:39 AM 0 comments
Step 1
  • Pertama sekali, korang mesti ade page (fan page) blog memasing kat FB. 
  • Kalau belum ade, korang kene create dulu. Klik link kat ni fan page blog Bingkisan Hati (kalo suke klik like, takde paksaan). Pastu scroll sampai bawah dan akan jumpe ni (footer FB). 
  • Then, klik 'create a page' kat footer tu.




Step 2
  • Pilih 'Artist, Band or Public Figure' dan isikan soalan yang diberikan. Pastu, klik 'get started' .
  • Then, upload profile picture untuk fan page korang. Seterusnya, 'get fans' dan 'basic info'. 
  • Edit maklumat page korang dan fan page blog korang da ciap... 
  • kat fan page tu, scroll bawah sikit sampai jumpe no.5, seperti kat bawah ni :



  • pastu akan keluar camni




STEP 3
  • Pada kotak Facebook Page URL, isikan dengan URL fanpage korang. Untuk dapatkan URL tu, buka fanpage yang korang da buat tadi dan amik URL (highlighted)  *seperti dalam gambar bawah ni*



  • Apabila URL yang sebenar dimasukkan. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama kepada nama fan page blog korang. 
  • width, color scheme, show faces, border color, stream dan header, sila adjust mengikut kesukaan korang.

“width”=lebar box fan page

“color sheme”=warna box fan page

“show faces”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page

“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.

“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.
  • Segala apa yang korang adjust akan di preview di kotak sebelah tu.
  • Sila klik “Get Code“, kalau da puas hati.



Step 4
Code akan keluar (seperti dalam gambar) apabila 'Get Code' diklik.

  • Anak panah yang berwarna biru tu, pilih 'iframe'.
  • Pastu korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget> HTML/Javascript ,copy code didalam ruangan tu.
  • Save dan preview blog.

Kaki Pesbuk

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 comments:

Post a Comment