TUTORIAL BLOG : CARA MENCANTIKKAN SCROLL BLOG BAR

by 10:35 AM 0 comments
tu le contonhnye . . .

Gambo kat atas ni contoh scroll bar kat blog saye, baru je buat ni. Tujuannye nak bagi blog kite nampak menarik dan cantik gitu :) ... ade my pren mintak saye ajar wat ni. Maka, terhasil suda tutorial ni.

Malas nak taip panjang2, let's cekidaut.

Step 1


Pergi ke
Dashboard > Design > Edit html > Tick Expand Widget Templates


Cari code ini, sebelum tu tekan CTRL + F (untuk cari kod kat bawah ni, masukkan kod kat bawah ni ke dalam kotak find tu, then klik arrow kat situ)
]]>


Step 2


Copy code kat bawah ni pastu letakkan sebelum code dalam step 1

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Preview dulu sebelum save, kalo da puas ati baru save k ;)


*Yang berwarna BIRU        --> kaler untuk background scroll bar
*Yang berwarna KUNING --> kaler untuk scroll bar
*Kalo nak tuka kaler, sila rujuk disini HTML Color Codes
*Secara tak langsung, sume scroll yang ade dalam blog korang tu akan bertukar mengikut yang telah diedit.

Kaki Pesbuk

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 comments:

Post a Comment