TUTORIAL BLOG : CARA PASANG BUTTON SHARE FACEBOOK

by 10:30 AM 0 comments



Sekarang ni manusia dan  Facebook memang tak dapat dipisahkan ( tak de la sampai kawen ngan FB tu..). Bukak sane FB, bukak sini FB. Pendek kate sumenye FB la....haish. So, ape fungsinye button FB Share pada blog? FB Share button secara tak langsung dapat menambah traffic blog. Contohnye, bile kite klik button share tu, maka akan terpapar la link post korang tu kat wall FB tukang klik tu . Dan orang mesti nak tau ape isi post tu...then blablablabla....haha..manyak kan benefit nye? Pasang FB Share button kat blog ni pun nampak smart je. hoho.

Suda-suda la merepek tu, jom start .


1.Login ke Dashboard --> Layout --> Edit Html

2.Click Check pada “Expand Widget Templates”
3.Cari kod di bawah ini (Ctrl+F):

4.Sekarag copy kod Facebook Share Count Button dan paste di bawah kod tadi:
                                           


NOTA: Kalo tak jumpe kod div class=’post-header-line-1′/ dalam template html, paste kan jer kod Facebook Share Count Button sebelum kod ini data:post.body/ 

Untuk jenis icon yang lain:

1.
                                        




tukar text warna biru kepada url blog korang.


2.
                                          




Kaki Pesbuk

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 comments:

Post a Comment