BERITA : KIRAM (SULTAN SULU) GUNA SIHIR UNTUK MENANG?

by 10:27 AM 1 comments
Sultan Jamalul Kiram III mengamalkan sihir untuk berperang menceroboh Sabah?
  Sultan Jamalul Kiram III mengamalkan sihir untuk berperang menceroboh Sabah?  

“Sihir tidak boleh menjadi sumber kekuatan kepada tentera. Sejarah membuktikan Indonesia tewas dengan Belanda dan China tewas dalam perang Candu. Kedua-dua negara ini yang terkenal dengan ilmu sihir dan jampi serapah kalah dengan teknologi yang jelas lebih hebat..” 
Di sebalik perjuangan pasukan keselamatan yang sedang berkhidmat di Lahad Datu mempertahankan kedaulatan negara, kisah hangat yang mula berlegar-legar di media sosial kini ialah mengenai militan Sulu menggunakan ilmu hitam.

Berdasarkan gambar-gambar penceroboh yang terbunuh, mayat mereka dilihat memakai tangkal yang berbentuk sebuah buku kecil bertulisan Arab yang dipercayai al-Quran kecil dililit dengan tali di pinggang serta kain berwarna kuning di badan.

Penggunaan tangkal itu dipercayai boleh menyebabkan mereka kebal daripada ditembusi peluru pasukan keselamatan negara.

Kain Tangkal Pengganas Sulu yang tertera dengan kalimah Allah dan ayat-ayat Al-Quran
  Kain Tangkal Pengganas Sulu yang tertera dengan kalimah Allah dan ayat-ayat Al-Quran  
Pengerusi Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid), Dr Zaharuddin Abd Rahman berkata, sabda Nabi Muhammad SAW ada mengatakan bahawa haram mengamalkan ilmu hitam.

Katanya lagi, Nabi Muhammad SAW tidak menggunakan jin atau ilmu hitam ketika menghadapi musuh sewaktu usaha baginda menyebarkan Islam.

Dr Zaharuddin Abd Rahman - Pengerusi Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia

“Nabi ada menyebut, ia salah satu tujuh dosa besar dan ia adalah amalan syaitan,” katanya mengenai riwayat Abu Daud.

Beliau juga menegaskan bahawa adalah syirik hukumnya bagi sesiapa yang menggunakan ilmu hitam dan ia disokong dengan dua hadis sahih.

“Sesiapa yang menggantung dan mengikat tangkal maka telah jatuh syirik kepada dia. Berubatlah kamu semua dan janganlah berubat dengan benda yang haram,” katanya.

Katanya lagi sambil menjelaskan sebuah riwayat oleh Ibnu Mas’ud, sesungguhnya ALLAH tidak menjadikan kesembuhan kamu dengan sesuatu yang diharamkan dan sihir merupakan kekufuran yang mengeluarkan seseorang dari agamanya.

Mayat seorang pengganas Sulu didapati memakai tangkal yang diikat di pinggang

Selain itu, beliau juga menasihati pasukan pejuang negara di Lahad Datu dalam menghadapi situasi ini hendaklah yakin bahawa semua sihir itu tidak akan berjaya atau berkesan kecuali hanya dengan izin ALLAH.

“Banyakkan berdoa dan sentiasa mendirikan solat serta amalkan membaca ayat Kursi, semoga sihir akan patah dengan amalan-amalan baik ini.

Kaki Pesbuk

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

1 comment:

  1. Macam2 kan...Sihir ni dari dulu lagi sgt berleluasa diamalkan semata-mata memenuhi tuntutan nafsu. Walhal ia adalah perkara syirik yang membawa kemurkaan Allah selagi tidak bertaubat.

    ReplyDelete